Menu
Tablet menu

Orasul Chania - Insula Creta - Excursii in oras si imprejurimi

Prefectura Chania este la extremitatea vestica a insulei si cea mai mare parte a suprafetei sale este acoperita de Muntii Albi. Acest lant muntos spectaculos se inalta  la numai cativa kilometri de coasta nordica, atinge inaltimea maxima de 2543 m iar apoi coboara cu versanti arizi si pietrosi spre Marea Libiei. In nord-estul prefecturii Chania este golful Souda, cel mai mare port natural din Grecia, in nord golful Chaniei si catre est golful Kissamos, ultimele doua cu plaje largi de nisip.

 

Orasul Chania este al doilea cel mai populat oras al insulei si capitala prefecturii omonime. Nealterat intr-o masura atat de mare de fenomenul turistic intens, pastreaza farmecul de altadata, din perioada in care se mandrea cu titlul de capitala administrativa a Cretei. Obiectivele turistice importante sunt concentrate in mare parte in Centrul Vechi al orasului, care se intinde in jurul frumosului Port Venetian. La intrare, strajuieste vechiul far venetian si opus acestuia sunt Fortareata Firka si Muzeul Naval. Multe alte atractii istorice si arhitectornice va vor surpinde prin eleganta si vechimea lor: zidurile cetatilor venetiene (1540), Kastelli, cartierul Splantia cu bisericile Agios Rokkos, Agios Nikolaos si Agios Anargyrioi. Muzeul Arheologic este amplasat in basilica Sfantului Francis, o biserica venetiana din secolul al XIV-lea. Mergand spre partea noua a orasului intalnim Piata Publica  cu produse traditionale si un colorit local, Gradinile Publice, Arhivele Istorice ale Cretei (care este a doua ca marime si volum al documentelor detinute). In partea de est a orasului este suburbia aristocrata Chalepa si casa natala a lui Eleftherios Venizelos.

 

Excursii din Chania

1.Peninsula Akrotiri

La 6 km de oras intalniti Parcul si Mormantul lui Venizelos. Cea mai frumoasa panorama asupra orasului Chania, in special la asfintit, cand soarele apune in mare.

Dupa inca circa 4 km drumul se desparte si puteti ajunge la plajele Kalathas sau Stavros (celebra plaja pe care a dansat Zorba Grecul si unde apa este linistita chiar si pe vreme capricioasa).

Continuand drumul, intalniti Manastirea Agia Triada Zangarolon. Biserica manastirii a fost construita in 1634, cu dom si o fatada impresionanta. La 5 km departare este Manstirea Gouvernetou, unul dintre cele mai vechi lacasuri religioase din Creta, fiind fondata cel mai probabil in secolul al XI-lea.

 

2.Omalos – Cheile Samaria (45 km)

Din Chania porniti catre vest, urmand indicatoarele de Omalos. 

Dupa 15 km veti intalni localitatea Fournes, un sat plin de verdeata cu multe livezi de portocali. Imediat dupa veti trece pe langa Gradina Botanica. Daca doriti o vizita activa, un tip de drumetie printre numeroase specii de flora si fauna mediteraneana este ocazia perfecta. La km 40 este Omalos, un platou la altitudinea de 1050m, faimos pentru luptele de eliberare a Cretei. Din Kallergis, iubitorii de drumetii pot porni ascensiunea spre cel mai inalt varf, Pachnes (2453 m), traseu cu durata de 7 ore. 

La 3 km distanta, din Xyloskalos, incepe drumetia prin Cheile Samariei, cel mai frumos si spectaculos sector de chei din Europa. Excursia se face pe jos, traseul avand o lungime de 18 km, coborare continua de aproximativ 6 ore, pana la Agia Roumeli, de unde un vaporas va va duce spre Chora Sfakion. Aceasta excursie nu se poate face pe cont propriu. Trecatoarea Samaria se poate traversa doar cu grup organizat, din mai pana la sfarsitul lunii octombrie.

 

3.Manastirea Chrysoskalitissa – Plaja Elafonissi (80 km)

Plecand din Chania spre vest, dupa aproximativ 40 km, in localitatea Kaloudiana, faceti stanga. Dupa inca 5 km veti ajunge in Topolia, un sat destul de mare, cu biserici bizantine. Drumul trece printr-un tunel si la iesirea din acesta este Pestera Sfanta Sofia cu o capela dedicata sfintei. Satul Elos este unul dintre cele mai frumoase sate traditionale ale Cretei, renumit pentru numerosii platani si castani. In octombrie se organizeaza chiar si un festival dedicat lor. La km 60 veti traversa Kefali, un sat cu o panorama ce va taie rasuflarea . Langa scoala este biserica Agios Athanasios cu picturi murale din anul 1393.

Mergand spre extremitatea sud-vestica a insulei, veti observa un golf cu roci imense de culoare neagra. Pe cea mai inalta dintre ele este amplasata Manastirea Chrysoskalitissa, cea mai iubita dar si cea mai izolata. La mica distanta, spre sud, se afla insula Elafonissi cu plaja de culoare roz. Aici nisipul are o nuanta roz datorita coralilor faramati si adusi de apa la mal. Apa este de un turcoaz foarte deschis si de o stralucire impresionanta, dunele de nisip, precum si cedrii sau crinii, atragand turisti din toata lumea. Zona este protejata si este amenajata doar cu strictul necesar. 

 

4.Kastelli Kissamos – Falasarna (60 km)

Pornind la vest de orasul Chania, la doar 5 km trecem prin statiunea litorala Galatas, cu o plaja de nisip foarte curata. In zilele de 20-25 mai, au loc aici, anual, diverse activitati care comemoreaza Batalia Cretei. La 11 km distanta de orasul Chania, intalnim cea mai animata si cosmopolita statiune a regiunii: Platanias. La km 25 poate fi vizitata Manastirea Gonia, care este astazi sediul Academiei Ortodoxe din Creta. Kastelli Kissamos este la 42 km distanta de Chania si este construit pe locul anticului Kissamos, portul orasului Polyrrenia din antichitate. Mai tarziu, dupoa ce a fost ocupat de romani, un teatru si vile romane au aparut in vechiul oras. Orasul a trecut apoi sub ocupatia arabilor si mai tarziu a venetienilor. Cei din urma au construit un mic castel in stilul propriu (Kastelli) si de aici s-a nascut si numele localitatii. Aici este un port care leaga insula prin curse saptamanale de Peloponez. Tot de aici puteti pleca in frumoasa excursie-croaziera de o zi, Gramvousa – Balos pentru a ajunge pe plaje salbatice, inaccesibile pe uscat.

Dupa inca 20 km spre vest ajungeti la Falasarna. O alta plaja impresionanta a insulei, cu apa de culoarea smaraldului si detinand recordul de a fi cea mai lata si intinsa plaja cu nisip a Cretei. La capatul plajei este un deal stancos, in varful caruia este Acropola sitului antic Falasarna. 

 

Orasul Chania din Insula Creta are nenumarate locuri pe care le poti vizita, cum ar fi:

  1. Baile turcesti, in zona portului, sunt localizate intr-o cladire superba cu un dom superb si pot fi vizitate.
  2. Frumoasa Poarta Renieri  de origine venetiana, este localizata pe una dintre strazile principale ale orasului, numita Strada Theophanous.
  3. Veranda Gradinii Municipale a Chaniei care a fost proiectata de Reouf Pasha in 1870, in concordanta cu modelele europene, e interesant de vizitat si constituie un loc placut unde va puteti petrece ziua si puteti face o plimbare prin natura.
  4. Pe Strada Zambelli, una dintre principalele strazi din Chania, vizitatorii pot admira impozantul Palat venetian, pe care este afisata o emblema heraldica si o inscriptie latina.
  5. Vizitatorii pot deasemenea sa se plimbe in jurul Pietii Municipale care a fost construita in 1911 si este loclizata in centrul Chaniei. Sunt vandute diferite sortimente de carne si peste proaspat, precum si diferite produse locale.
  6. In port, frumoasa moschee restaurata, datand din 1645, adaposteste Organizatia de Turism a Greciei.
  7. Merita deasemenea vazuta si celebra  Halepa, care adaposteste palatul Marelui Comisionar, rezidenta lui Eleftherios Venizelos si a Bisericii Sfintei Magdalena, care a fost construita in concordanta cu stilul arhitectural ruso-bizantin.
  8. Alte noi cartiere importante sunt Koum Kapi (localizat in est, in afara zidurilor), Bolari (la est de Koum Kapi) si Kainourgia Hora (Noul Oras) localizat in partea de vest a Chaniei.