Menu
Tablet menu

2024.07.02 Vacanta Insula Skyros-Relaxare, Mare si Soare

Plecare: 2 Iulie 2024
7 zile / 6 nopți
Volos Pilion – Evia – Chalkida-Paralia Kimis

Tarif: 680€/pers +40€/pers ferry-boat
Tarif special pentru foști clienți: 650€/pers +40€/pers ferry-boat

Skyros este una dintre cele mai îndepărtate insule ale arhipelagului grec, situată în Marea Egee de Nord. Este considerata o bijuterie a Marii Egee si ultima insula traditionala greceasca neatinsa de turismul de masa.


Ziua 1. Marti 02.07.2024 (900 km)
Plecare din Bucureşti, sediul KRETAN TOUR, la ora 06:00, pe traseul Bucureşti – Salonic – Volos via Bulgaria. În funcţie de traficul auto şi de formalităţile vamale, sosire în frumoasa regiune Pilion, o atracție turistică populară pe tot parcursul anului pentru traseele montane, golfuri ascunse, liniștite și plaje superbe. Cazare la hotel Chania Palace 3* sau similar.

Ziua 2. Miercuri 03.07.2024 (360 km)
Ora 08:00, mic dejun la hotel. Ora 09:00, plecare din Chania pe ruta Volos-Chalkida-Paralia Kimis. In jurul prazului ajungem in Chalkida, unde vom servi pranzul. Dupa amiaza plecare spre Paralia Kimi si imbarcare ora 18:00 pe ferry-boat cu destinatia Skyros. In jurul orei 20:00 sosire in portul Linaria din Skyros si cazare la hotel Pegasus din Acherounes sau similar.

Ziua 3. Joi 04.07.2024 (30 km)
Mic dejun la hotel. Deplasare catre capitala Insulei Chora-Skyros si plimbare pe stradutele pitoresti. Vizitarea catatii Bizantine petru a admira privelistea panoramica. Servirea pranzului in oras si dupa amiaza plaja de langa capitala insulei Magazia. Revenire la hotel si timp liber pentru odihna relaxare.

Ziua 4. Vineri 05.07.2024 (50 km)
Mic dejun la hotel. Mergem la plajele Atsitsa si Kira Panagia. Dupa amiaza revenire la hotel.

Ziua 5 Sambata 06.07.2024 (2km)
Mic dejun la hotel. Optional croaziera cu vaporasul pentru a vizita plajele inaccesibile cu masina si de semenea mica insula Sarakino de langa Skyros. Seara revenire la hotel.

Ziua 6 Duminica 07.07.2024 (360km)
Mic dejun la hotel. Ora 13:00 imbarcare pe ferry-boat cu destinatia Kimi. Sosire in Kimi so plecare mai departe pe ruta Chakida-Volos-Muntele Pilion. Sosire seara la Hotel Chania Palace.

Ziua 7 Luni 08.07.2024 (900 km)
Dimineața mic dejun la hotel și plecare spre România pe ruta Volos – Salonic – Promachonas – Kulata –Sofia – Plevna – Ruse – Giurgiu – București. Seara sosire în București, în funcţie de traficul auto și de formalităţile vamale.

Prețul include:

Prețul NU include:

  1. Transport cu autocar/minibus 3-4* aer condiționat
  2. 2 cazari cu mic dejun în Pilion, Volos la hotel Chania Palace 3*
  3. 4 cazari cu mic dejun in Insula Skyros hotel Pegasus sau similar
  4. 2 traversari ferry-boat: Kimis-Skyros si Skyros-Kimi
  5. Însoţitor de grup  cunoscător de limba română și greacă
  1. Asigurarea medicală
  2. Intrările la obiectivele turistice
  3. Supliment cameră single: 270 €/pers
  4. Croaziera de o zi Skyros

 

Insula Skyros

Mulți istorici cred că insula Skyros a primit numele în funcție de solul său sălbatic și pietros. Skiron sau Skyron înseamnă fragment de piatră sau pietricică.

Au fost menționate numele antice Pelasgia și Dolopia, dar în epopeile lui Homer, insula a fost menționată de patru ori, iar numele Skyros a fost folosit. Conform altor texte antice, insula a fost locuită de kareți, cretani și dolopi.

Skyros este strâns legată de semizeul Ahile, fiul regelui Fthia, Peleu, și al nimfei Thetida, precum și de Tezeu, fiul lui Aegeas, regele Atenei. Nu este posibil, în spațiul disponibil, să se tipărească o istorie completă a Skyros. Cu toate acestea, mai jos este un rezumat succint al unor detalii istorice. În 470 î.Hr., generalul Kimonas a preluat insula, care era strategic importantă pentru legătura sa cu Ellispondos, și, urmând semnele unui vultur, a găsit mormântul lui Tezeu și a adus oasele sale la Atena și le-a așezat în locul numit acum Theseion.

Timp de un secol, skyrienii au trăit sub stăpânirea Atenei, cu excepția unei perioade scurte între 404 și 386 î.Hr. În această perioadă, Skyros a fost în mâinile laconienilor. Insula a rămas sub stăpânirea pașnică și civilizată a atenienilor până când au fost cucerite de romani. Există povești despre Ahile ascuns în palatul regal al lui Lycómedes până când a fost descoperit de Ulise și luat de pe insulă pentru a lupta în asediul Troiei. Fiul lui Ahile și al prințesei Deidamia a fost Neoptolemus sau Pyrros, care mai târziu a participat și el la războiul troian.

În 960, a fost înfințata Manastirea Sfântului Gheorghe în Kastro. În 1204, când imperiul a fost împărțit, insula a fost ocupată de frații venețieni, Andreas și Jeremias Gyzis. Ei au ocupat, de asemenea, insulele Tenos, Mykonos, Skiathos și Skopelos. În 1354, ducele de Naxos a cucerit Skyros, iar în 1403 a fost preluată de sultan. Mai târziu a fost predată împăratului bizantin, Emmanuel, și în 1453 a fost dată venețienilor.

În 1538 a fost cucerită de amiralul șef turc Hairedin Barbarossa, faimosul „Barbă Roșie”. În 1652, a fost din nou preluată de venețieni, care au rămas până la ocupația rusă în 1770. În 1821, în lupta națională pentru independență, Skyros a contribuit cu oameni și materiale. De asemenea, mulți skyrieni au participat la „Filiki Etaireia”, iar Skyros a devenit un port sigur pentru mulți fugari

Skyros este cea mai mare insulă din grupul de insule Nord-Sporades și are o suprafață de 215 kilometri pătrați. Populația sa itinerantă numără aproximativ 3.000 de locuitori (recensământul din 2011, 2.994 de locuitori). Se află la est de Evia, la 24 de mile de portul Kymi, și la 26 de mile sud de Alonissos. Administrativ, aparține regiunii Karystia din prefectura Evia.

O câmpie lungă de 4 kilometri, de la Achilli până la Kalamitsa, „cândva acoperită de mare”, împarte încă insula în două părți. Partea de nord-vest este acoperită de păduri de pini și vegetație luxuriantă.

Partea de sud-est este un contrast total, un peisaj montan și dramatic. Aici este locul în care păstorii și ciobanii skyrienii își pasc mii de animale. Pentru vizitatorii care iubesc mersul pe jos și escaladarea, Skyros are mai multe munți înalți; Kohylas (794 de metri) în sud, Olympos (390 de metri) în nord, alții includ Marmaro (394 m.), Klari (331 m.), Afanes (327 m.), Oros (316 m.) și Ai Lias (294 m.). În jurul Skyros, există multe insule mai mici, unele dintre ele verzi și folosite pentru pășunatul oilor și caprelor, cum ar fi Sarakiniko, uneori numită și Despot's, Plateia, Reneia, Skyropoula, Koulouri și altele. Există și insule părăsite și stânci, cum ar fi Diavates, Myrmingonissia, Aloni, Kameles, Vrikolakonissia, Ai Armolaos, Vrahonissia în Achilli și multe altele.

Marea din jurul acestor insule este minunată pentru pescuit. Skyros este faimoasă pentru plajele sale cu nisip, precum Magazia (Yialos), Mobs, Aghios Petros, Theotokos, Kyria Panagia, Atsitsa, Aghios Fokas, Pefkos, Aherounes, Kolymbada, Tris Boukes, Renes, Achilli, Mealos și plaja „oficială” nudistă Tou Papa to Homa. Pădurile, care acoperă aproximativ 32% din insulă, constau în principal din pini. Având în vedere dimensiunea insulei, există puține zone populate.

Principala zonă este aceea a orașului Skyros însuși. Inițial un sat, este încă numit „Chorio” de localnici. În mod treptat, s-a extins și s-a alăturat de Magazia în est, Kabos și Molos în nord și Plagia și Aghia în sud. Acum este un oraș de țară prosper. 80% din populația Skyrosului locuiește în oraș. Orașul în sine are multe locuri fascinante și locuri de vizitat. Începeți explorarea străduțelor mici și învârtite, priviți în casele skyriene, fiecare ca un mic muzeu cu vase de cupru și ceramică locală care împodobește pereții. Urcați la castelul antic cu mănăstirea Aghios Georgios chiar sub el. Vizitați muzeele orașului, între care se află statuia lui Rupert Brooke. Respirați și absorbiți atmosfera mitologiei antice, a istoriei, a folclorului și a mândriei locuitorilor locali.

Alte zone populate mici sunt Aspous, Atsitsa, Aherounes, Achilli, Kalamitsa, Kalikri, Klouthros, Pefkos, Trahi, Tryfadi și Flea. Portul Linaria din Skyros este al doilea cel mai mare. De aici pleacă vaporul și găzduiește autoritățile portuare și vamale. Există și o biserică, două magazine generale, ambele cu linii telefonice internaționale, două hoteluri, două taverne, două cafenele, un piață de pește, o stație de benzină, un agent de transport maritim și un bar.

Principalele ocupații ale locuitorilor insulei sunt: agricultura, creșterea oilor și caprelor, turismul, construcțiile, tăierea tradițională a lemnului și olăritul, comerțul și pescuitul. Skyros este locul a doi arheologi celebri. John Papadimitriou, care în calitate de director al Asociației Arheologice Grecești și președinte al EOT (Organizația Turistică Grecească) între 1957 și 1959, s-a preocupat de înființarea muzeului arheologic și a Hotelului Xenia, acum Hydroussa, din Skyros. Dimitris Theoharis a fost director al asociației arheologice din Volos.
Insula este faimoasă pentru multe produse locale, printre care se numără brânza locală „feta” moale, brânza proaspătă myzithra, moale sau tare, miere splendidă și fava. Toate aceste delicatese locale sunt greu de găsit în magazine, deoarece sunt făcute în principal pentru familie, cu toate acestea, este posibil să aveți noroc să primiți unele de la ospitalierii skyrieni.

Clima din Skyros este perfectă, brizele răcoroase din vara țin căldura la distanță, iar temperatura medie este de 7,3 grade Celsius în iarnă. Insula are o conexiune zilnică cu feribotul cu Evia la portul Kymi

Există atât de multe lucruri de văzut și de vizitat pe insula Skyros:

Frumusețea naturală a peisajului, munții care se schimbă în funcție de momentul zilei sau de anotimp.
Priveliștea uluitoare a Kastro și locurile fascinante ale orașului înconjurător.
Plaje cu nisip frumoase, golfuri stâncoase și peșteri marine.
Pădurile de pini care se întind până la Atsitsa, Afios Fokas și înconjoară Marmaro.
Ruinele antice din Markesi, Palamari și Kalamitsa, împreună cu zidurile antice ale Kastro din orașul Skyros.
Excavațiile din Palamari, găsite de Liana Parlamas și Maria Theohari. Mai multe informații sunt disponibile despre aceste situri în cartea „Skyros în epoca cuprului”.
Nunta tradițională încă are loc în Skyros. Femeile și bărbații mai în vârstă încă poartă costumele lor tradiționale, iar cântecele skyriene cu origini bizantine încă sunt cântate.
Monumentele bizantine și post-bizantine din Kastro.
Mănăstirea Aghios Georgics și multe dintre cele 180 de biserici de pe insulă.
Costumele tradiționale și sandalele skyriene.
Costumele în timpul perioadei „Apo Kreas”, perioada post-păstorească înainte de Paște, când toți participanții poartă o mască pentru a evita recunoașterea.
Olăria excepțională, mobilierul sculptat în miniatură și alte produse din lemn realizate tradițional.
Caii skyrieni în miniatură, care sunt unici pentru insulă.
Casele skyriene însele, cu șeminee lor tradiționale și decor.
Cele două muzee, muzeul arheologic și muzeul folcloric al lui M. Faltaits.
Galeria sculptorului skyrian Georgios Lambrou.
Piața în care se află statuia lui Rupert Brooke, poetul britanic.
Marmura skyriană multicoloră tăiată din muntele din apropiere.
În septembrie 1989, Skyros a fost aleasă de Federația Internațională a Tinerilor Arhitecți (I.F.Y.A.) ca loc pentru o convenție pentru constructori și arhitecți din 18 țări diferite, deoarece rămâne un excelent exemplu de arhitectură tradițională.